Sabines 010-BLOG spot

BLOG 1: OP SABBATICAL MET EEN TONKE 

Vijf maanden reizen door Europa met een buscamper, dat klinkt toch als een droom? Wij zijn Marco en Sabine (beide 42 jaar) en besloten om ervoor te gaan! Eerste stap was het zoeken van een geschikte camper. Bij toeval stuitten we op Tonke en waren verkocht. 

Komende nieuwsbrieven delen wij onze ervaringen in aanloop naar en tijdens onze reis. 

Deel 1: Plan sabbatical – corona – plan loslaten/toch gaan- Zweden

Suggestie andere titel: Corona bracht ons met de Tonke in Zweden, het land dat ons betoverde!

Nu de camper was besteld, was de volgende stap het vrij regelen op ons werk. Dat ging gelukkig heel soepel. Het stond het gepland: vanaf half mei 2020 konden we op pad! En toen kwam Corona…

Spanning alom: komt de camper op tijd af, kunnen we nog wel reizen, zijn de grenzen wel open, zijn we dan wel veilig, gaan we wel of gaan we niet? Al snel bleek dat het met de camper wel goed kwam. Eind april werden we de trotse eigenaren van onze groen witte Tonke VAN! We kozen voor deze kleuren, omdat we in Rotterdam wonen. Na een paar testweekenden in Nederland, bleek dat reizen in Nederland eigenlijk best ging. Gelukkig begonnen de Corona besmettingscijfers te dalen en langzamerhand kwam bij ons het besef: We kunnen gaan! We laten ons oorspronkelijk plan (richting het zuiden) los en we gaan kijken wat er wél kan. Desnoods blijven we eerst nog even in Nederland. Half mei hebben we eerst twee weken ons eigen land ontdekt op allerlei bijzondere én vaak gratis camperplekken door het land.

Maar al snel begon het te kriebelen. Het voelde toch alsof onze sabbatical niet echt begonnen was. We wilden graag naar het buitenland, bovendien was er één land dat haar grenzen nooit had gesloten: Zweden! We gaan gewoon, dachten we.
Zo gezegd, zo gedaan. We boekten boottickets voor een paar dagen later van Duitsland naar Zweden (door Denemarken reizen kon toen niet). De volgende dag was er weer een persconferentie met de boodschap: reizen mag weer, maar niet naar Zweden…

Tja, wat doe je dan..? We besloten toch te gaan. We zijn vooral op onszelf met de camper, we vermijden steden en gaan vooral de natuur in. We kunnen off grid leven met onze zonnepanelen en er is voldoende water (lees meren) in Zweden. Dan hoeven we eigenlijk alleen nog boodschappen te doen en af en toe te wassen. Dat risico durfden we wel te nemen. De grensovergangen van Nederland naar Duitsland en van Duitsland naar Zweden vonden we nog wel spannend. We waren dan ook best verrast dat we zonder enige controle beide landen binnen kwamen.

En toen begon het echte avontuur! We hebben absoluut geen spijt van gekregen van onze reis naar Zweden, het was in één woord FANTASTISCH!!! In geen enkel land voelden we ons zo veilig als daar. We zijn alleen op het platteland geweest en de Zweden hielden zich keurig aan de maatregelen.

Hoe noordelijker we kwamen, hoe mooier en ruiger het werd. Vooral de Wildernisroute (Vildmarksvägen in Zweeds) vonden we betoverend mooi. We wilden graag sneeuw, cultuur, wild en mooie natuur zien en kregen het allemaal! Door het smelten van de sneeuw waren er overal watervallen en snelstromende rivieren, we hebben nog nooit zoveel natuurgeweld om ons heen gezien. Er waren prachtige meren en bergen, mooie traditionele kerkjes van hout, kuddes rendieren op de vlaktes van de Stekenjokk, regenbogen in watervallen die uitkwamen in spectaculaire kloven en nog veel meer.

We kunnen wel zeggen dat we juist door Corona in Zweden zijn beland. We komen er zeker nog een keertje terug!